Διατροφή και Ακμή

Συνδέεται η διατροφή με την ακμή;
Από:
Επιστημονική ομάδα "ΕυΖην"
Δημοσιεύτηκε στις:
November 20, 2023

Τι είναι ακμή;

Η ακμή είναι μια από τις πιο κοινές χρόνιες παθήσεις του δέρματος που προκαλείται από μεγάλη παραγωγή σμήγματος, φράζει τους πόρους και έτσι προκαλείται φλεγμονή. Παρατηρείται κυρίως σε σημεία του δέρματος πλούσια σε σμηγματογόνους αδένες, όπως είναι το πρόσωπο και η πλάτη. 

Μέσα από έρευνες έχει φανεί ότι εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες και ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων έχουν εμφανίσει τουλάχιστον μια φορά ακμή στην διάρκεια ζωής τους και κυρίως κατά την περίοδο της εφηβείας. 

Που οφείλεται η ακμή;

Πιθανές αιτίες είναι η διατροφή, το άγχος, τα καλλυντικά, οι ορμονολογικοί παράγοντες, η κληρονομικότητα, η φαρμακευτική αγωγή και ο τρόπος ζωής. 

Συνδέεται η διατροφή με την ακμή;

Δεν έχουν γίνει αρκετές έρευνες μέχρι ώρας, ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε με σιγουριά στο συμπέρασμα ότι η διατροφή επιδρά ή όχι στην εμφάνιση ακμής. Όμως, μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων έχει βρεθεί να υπάρχει μια σχέση. Πιο συγκεκριμένα, συγκεκριμένα τρόφιμα πυροδοτούν την ακμή, όπως τα λιπαρά, το γάλα και τα προϊόντα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. 

 

ΛΙΠΑΡΑ

Σχετικά με τα λιπαρά, η υψηλή και καθημερινή κατανάλωσή τους, έχει φανεί να επιδρά αρνητικά στην ακμή. Στην κατηγορία αυτή εμπλέκονται τα κορεσμένα, τα υδρογονωμένα (τρανς) λιπαρά, τα τηγανητά φαγητά και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, όπως η σοκολάτα. 

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Στην περίπτωση της σοκολάτας, δεν έχει εξακριβωθεί ποιο συστατικό είναι αυτό που προκαλεί την έξαρση ακμής. Πιθανόν να οφείλεται στη ζάχαρη ή/και το γάλα και όχι στο κακάο, μιας και έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία μας από τα διάφορα συστατικά που περιέχει, όπως τα φλαβονοειδή.  

ΓΑΛΑ

Πιο αναλυτικά, έχει φανεί μέσα από μελέτες ότι το γάλα σε πλήρη, αλλά και αποβουτυρωμένη εκδοχή εμπλέκεται στην εμφάνιση ακμής. Αυτό συμβαίνει μέσω ενός μηχανισμού που εμπλέκει το γάλα στην παθοφυσιολογία της ακμής και περιλαμβάνει κυρίως μια ορμόνη που βρίσκεται στο γάλα, αλλά και στα προϊόντα που περιέχουν πρωτεΐνες ορού γάλακτος και λέγεται σωματομεδίνη (IGF-1). Η υψηλή συγκέντρωσή της στο σώμα, λόγω απορρόφησης από το έντερο, αλλά και λόγω ενεργοποίησης της ενδογενούς παραγωγής της από το ήπαρ, φαίνεται να συνδέεται με την εμφάνιση ακμής. Παράλληλα, η σωματομεδίνη διεγείρει την παραγωγή ανδρογόνων, τα οποία συνδέονται με την παραγωγή σμήγματος, άρα και την έναρξη ακμής. Συνεπώς, είναι πιθανό η μείωση του γάλακτος να βοηθούσε σε περιόδους έντονης ακμής. Όμως, δεν ισχύει το ίδιο για το τυρί και το γιαούρτι.

ΥΨΗΛΟΣ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

Μία διατροφή αποτελούμενη από προϊόντα υψηλού ΓΔ ή/και φορτίου έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση ακμής, καθώς αυξάνονται τα επίπεδα της IGF ορμόνης και της ινσουλίνης στο αίμα, οι οποίες αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής και οξειδωτικού στρες, δημιουργώντας ακμή.

Υπάρχουν όμως μελέτες που φανερώνουν ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην ακμή και γενικά στην υγεία του δέρματος. Πάμε να τα δούμε.

Ω-3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ

Αρχικά, τα τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως η σαρδέλα, ο λιναρόσπορος, τα καρύδια και οι σπόροι chia βοηθούν στην αντιμετώπιση των φλεγμονών, αλλά και τα τρόφιμα με ψευδάργυρο, όπως το μοσχαρίσιο κρέας, το κοτόπουλο, η βρώμη, η κινόα, καθώς ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που ενισχύει την επιδερμική υγεία. 

 ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, σε βιταμίνη Α, όπως το συκώτι και το καρότο και σε βιταμίνη Ε, όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί, που είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις τους, βοηθούν στη διατήρηση, αλλά και στην απόκτηση ενός υγιούς δέρματος.

ΧΑΜΗΛΟΣ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

Ακόμη, τα προϊόντα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, δηλαδή αυτά που δεν αυξάνουν απότομα τη γλυκόζη αίματος, όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης, μπορεί να βοηθήσουν στην ύφεση της ακμής. Αυτό εξηγείται καθώς η ινσουλίνη ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και όταν αυτή αυξάνεται, χρειάζεται περισσότερη ινσουλίνη για να την επαναφέρει στα φυσιολογικά επίπεδα. Όταν αυξάνεται η ινσουλίνη διεγείρεται η έκκριση ανδρογόνων, τα οποία προκαλούν αυξημένη παραγωγή σμήγματος, με αποτέλεσμα να προκληθεί ακμή. 

ΝΕΡΟ

Τέλος, η επαρκής κατανάλωση νερού συμβάλλει θετικά στο κομμάτι της ακμής, καθώς αποτρέπει τη ξηρότητα. Ως γνωστόν, η ενυδάτωση συμβάλλει στην απόκτηση ενός υγιούς και λαμπερού δέρματος.

Συνοψίζοντας, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκή ερευνητικά στοιχεία που να αναφέρουν τη διατροφή ως αιτιολογικό ή θεραπευτικό παράγοντα ακμής, διάφοροι παράγοντες, όπως η κακή διατροφή, το στρες και ο γενικότερος τρόπος ζωής, φαίνεται να σχετίζονται τόσο με την εμφάνιση, όσο και με την εξέλιξη της ακμής. Συνεπώς, η τήρηση μιας καλής και ισορροπημένης διατροφής αποτελεί βοηθό στην υγεία του δέρματος, αλλά και τη γενική υγεία.

Βιβλιογραφία

  • Claudel, J., Auffret, N., Leccia, M., Poli, F. and Dréno, B., 2018. Acne and nutrition: hypotheses, myths and facts. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 32(10), pp.1631-1637.
  • Balić, A. Vlašić, D. Žužul, K. Marinović, B. Bukvić Mokos, Z. (2020) Omega-3 Versus Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acids in the Prevention and Treatment of Inflammatory Skin Diseases, Int J Mol Sci, Jan 23;21(3):741
  • Podgórska, A., Puścion-Jakubik, A., Markiewicz-Żukowska, R., Gromkowska-Kępka, K. and Socha, K., 2021. Acne Vulgaris and Intake of Selected Dietary Nutrients—A Summary of Information. Healthcare, 9(6), p.668.
  • Sardana, K. and Sachdeva, S., 2021. Role of nutritional supplements in selected dermatological disorders: A review. Journal of Cosmetic Dermatology, 21(1), pp.85-98.
  • American Academy of Dermatology, (2018). 10 skin care habits that can help clear acne.
  • Harvard Health Publishing, (2020). Does diet really matter when it comes to adult acne?

Εβδομαδιαίο newsletter
Κάθε εβδομάδα δημοσιεύουμε ένα νέο άρθρο σχετικά με τη διατροφή! Χρήσιμα tips, νόστιμες συνταγές και επιστημονικά νέα, όλα από την επιστημονική ομάδα του ΕυΖην.

Θέλετε να το παραδίδουμε κατευθείαν στο email σας;

Διαβάστε επίσης

Δροσερές Καλοκαιρινές Σαλάτες: Συνταγές και Συμβουλές

Συνήθως το καλοκαίρι, λόγω υψηλής θερμοκρασίας, προτιμάμε κρύα φαγητά για να δροσιστούμε, όπως σαλάτες.
Διαβάστε το

Baked Oats Banana bread

Θέλεις να εντάξεις τη βρώμη στη διατροφή σου, αλλά σκέφτεσαι πως να τη συνδυάσεις και με τι; Τότε πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή, ειδικά αν προτιμάς τις γλυκές συνταγές
Διαβάστε το

Chocolate Chip Cookie Overnight Oats

Σου αρέσει το porridge, αλλά τώρα που αρχίζει να ανεβαίνει η θερμοκρασία αναζητάς κάτι πιο δροσιστικό; Το overnight oats αποτελεί την ιδανική εναλλακτική του porridge, καθώς συνδυάζει τη βρώμη με γάλα, γιαούρτι, σπόρους και φυσικά την γλυκιά γεύση!
Διαβάστε το