Κινόα με ψητά λαχανικά

Αναζητάς κάτι ελαφρύ, υγιεινό αλλά και γεμάτο γεύση; Αυτή η σαλάτα με κινόα και ψητά λαχανικά είναι ό,τι πρέπει για μεσημεριανό ή δείπνο χωρίς τύψεις! Ιδανική για meal prep, έτοιμη σε λίγα βήματα και γεμάτη χρώμα και θρεπτικά συστατικά!
Από:
Επιστημονική ομάδα "ΕυΖην"
Δημοσιεύτηκε στις:
June 7, 2025

Αναζητάς κάτι ελαφρύ, υγιεινό αλλά και γεμάτο γεύση; Αυτή η σαλάτα με κινόα και ψητά λαχανικά είναι ό,τι πρέπει για μεσημεριανό ή δείπνο χωρίς τύψεις! Ιδανική για meal prep, έτοιμη σε λίγα βήματα και γεμάτη χρώμα και θρεπτικά συστατικά!

Υλικά (4 μερίδες):

Για τη σαλάτα:

  • 450 γρ. κολοκυθάκια (ζυγισμένα με κοτσάνια), σε μεγάλα κυβάκια
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε μεγάλα κυβάκια
  • 1 καρότο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 200 γρ. κινόα
  • 500 ml νερό
  • ¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Ελαιόλαδο 2 κ.σ
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το dressing:

  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 30 γρ. φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου 
  • 1 κ.σ. απαλή μουστάρδα
  • ¼ κ.γλ. πάπρικα 
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Για τα λαχανικά:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο με λίγο αλάτι και πιπέρι. 
  2. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, την πιπεριά, το καρότο και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καλυφθούν.
  3. Έπειτα τα απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα, ενώ παράλληλα προθερμαίνουμε τον φούρνο μας
  4. Ψήνουμε τα λαχανικά στους 190 °C, με αντιστάσεις, για 25-35 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Για την κινόα:

  1. Την ξεπλένουμε σε λεπτό σουρωτήρι, την στραγγίζουμε και τη βάζουμε σε κατσαρόλα, όπου εκεί την καλύπτουμε με νερό.
  2. Προσθέτουμε ⅓ κ.γλ. αλάτι και βράζουμε σε μέτρια/υψηλή φωτιά. Μόλις πάρει μια βράση χαμηλώνουμε και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για 12-15’.
  3. Αφού απορροφηθεί το νερό αποσύρουμε, την αφρατεύουμε με κουτάλι και την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Ολοκληρώνουμε πολτοποιώντας όλα τα υλικά του dressing. 

Σε μεγάλο μπολ προσθέτουμε την κινόα, τα ψητά λαχανικά, το dressing, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι (αν χρειάζεται) και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

*Μπορούμε να διατηρήσουμε το μείγμα μας έως και 3 μέρες στο ψυγείο.

 Διατροφική Ανάλυση ανά μερίδα:

  • 230 θερμίδες
  • 13,2 γρ. λιπαρών
  • 25,1 γρ. υδατανθράκων
  • 4,3 γρ. πρωτεϊνών

Καλή όρεξη! 

Εβδομαδιαίο newsletter
Κάθε εβδομάδα δημοσιεύουμε ένα νέο άρθρο σχετικά με τη διατροφή! Χρήσιμα tips, νόστιμες συνταγές και επιστημονικά νέα, όλα από την επιστημονική ομάδα του ΕυΖην.

Θέλετε να το παραδίδουμε κατευθείαν στο email σας;

Διαβάστε επίσης

Πικάντικη μακαρονάδα με χταπόδι

Ποιος είπε ότι το υγιεινό δεν μπορεί να είναι και εκρηκτικά γευστικό; Αυτή η συνταγή είναι το απόλυτο πάντρεμα θαλασσινής γεύσης με spicy ένταση και διατροφική ισορροπία. Αν ψάχνεις για ένα ξεχωριστό πιάτο με άρωμα Μεσογείου και πικάντικη ένταση, αυτή θα σε κερδίσει από την πρώτη μπουκιά!
Διαβάστε το

Κοτόπιτα στο air fryer

Εάν έχεις στην κουζίνα σου air fryer εκμεταλλεύσου το για να φτιάξεις αυτήν την αφράτη κοτόπιτα χωρίς φύλλο, εύκολα και γρήγορα!
Διαβάστε το

Γιατί τρώμε μαγειρίτσα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής αποτελεί για πολλούς μια βαθιά θρησκευτική και πνευματική πρακτική. Είναι μια περίοδος αποχής όχι μόνο από συγκεκριμένα τρόφιμα, αλλά και από υπερβολές, εγωκεντρικές επιθυμίες και βιασύνη. Η νηστεία μάς προσκαλεί να κάνουμε ένα εσωτερικό “reset”, να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το φαγητό και το σώμα μας, αλλά και να προσεγγίσουμε τη διατροφή μας με περισσότερη συνείδηση και σεβασμό.
Διαβάστε το