Μηλόπιτα χωρίς ζάχαρη

Η συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί μια υγιεινή εκδοχή της γνωστής σε όλους μας μηλόπιτας, καθώς δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη. Ναι, πολύ καλά άκουσες! Αποτελεί μια ιδανική επιλογή για ενδιάμεσο γεύμα ή απογευματινό, ειδικά γι’ αυτούς που θέλουν την γλυκιά γεύση στη διατροφή τους, χωρίς όμως πολλές θερμίδες.
Από:
Επιστημονική ομάδα "ΕυΖην"
Δημοσιεύτηκε στις:
August 2, 2024

Η συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί μια υγιεινή εκδοχή της γνωστής σε όλους μας μηλόπιτας, καθώς δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη. Ναι, πολύ καλά άκουσες! Αποτελεί μια ιδανική επιλογή για ενδιάμεσο γεύμα ή απογευματινό, ειδικά γι’ αυτούς που θέλουν την γλυκιά γεύση στη διατροφή τους, χωρίς όμως πολλές θερμίδες.

Υλικά για 8 κομμάτια:

  • 3 κόκκινα μήλα
  • 4 αυγά
  • 250 γρ. μέλι
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 100 γρ. αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του
  • 100 γρ. αλεύρι λευκό που φουσκώνει μόνο του
  • Κανέλα

Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζουμε 3 κόκκινα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  2. Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε καλά με έναν αυγοδάρτη.
  3. Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο μπολ τα αυγά, το μέλι και το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Στο σημείο αυτό μπορείς να προσθέσεις και λίγη κανέλα για να αρωματίσεις το μείγμα.
  4. Έπειτα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  5. Στο τέλος, προσθέτουμε τα μήλα και τα αναδιπλώνουμε, ώστε να ανακατευτούν καλά.
  6. Μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι 30 εκ. που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ( ή σε ένα ταψί σιλικόνης) και ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα για 45-50 λεπτά.

Τα μήλα περιέχουν φυτικές ίνες και συγκεκριμένα πηκτίνη, από την κατηγορία των διαλυτών φυτικών ινών. Η πηκτίνη είναι γνωστή για τις δράσεις σε καταστάσεις διάρροιας, καθώς περιορίζει τα βακτήρια που την προκαλούν και ταυτόχρονα προσθέτει όγκο στα κόπρανα. Επιπλέον, η πηκτίνη βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης.

Tip: Προσπάθησε να καταναλώνεις τα μήλα μαζί με την φλούδα τους, αφού τα πλύνεις πολύ καλά. Ένα μέτριο μήλο με φλούδα περιέχει περίπου 4,4 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ χωρίς την φλούδα του περιέχει περίπου την μισή ποσότητα, δηλαδή 2,1 γραμμάρια.

Διατροφική Ανάλυση ανά μερίδα:

  • 277 θερμίδες
  • 4 γρ. λιπαρών
  • 55,2 γρ. υδατανθράκων
  • 8,4 γρ. πρωτεϊνών

Καλή απόλαυση!

Εβδομαδιαίο newsletter
Κάθε εβδομάδα δημοσιεύουμε ένα νέο άρθρο σχετικά με τη διατροφή! Χρήσιμα tips, νόστιμες συνταγές και επιστημονικά νέα, όλα από την επιστημονική ομάδα του ΕυΖην.

Θέλετε να το παραδίδουμε κατευθείαν στο email σας;

Διαβάστε επίσης

Γιατί τρώμε μαγειρίτσα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής αποτελεί για πολλούς μια βαθιά θρησκευτική και πνευματική πρακτική. Είναι μια περίοδος αποχής όχι μόνο από συγκεκριμένα τρόφιμα, αλλά και από υπερβολές, εγωκεντρικές επιθυμίες και βιασύνη. Η νηστεία μάς προσκαλεί να κάνουμε ένα εσωτερικό “reset”, να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το φαγητό και το σώμα μας, αλλά και να προσεγγίσουμε τη διατροφή μας με περισσότερη συνείδηση και σεβασμό.
Διαβάστε το

Τι να προσέξουμε στο πασχαλινό κυριακάτικο τραπέζι

Η Κυριακή του Πάσχα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το φαγητό, την οικογένεια και την απόλαυση. Το πασχαλινό τραπέζι, πλούσιο και γευστικό, μας προσκαλεί σε γαστρονομικές υπερβολές. Ωστόσο, η απόλαυση δεν χρειάζεται να είναι συνώνυμο της υπερκατανάλωσης. Με απλές στρατηγικές μπορούμε να τιμήσουμε το φαγητό, το σώμα μας και τις ανάγκες του.
Διαβάστε το

Τεστ Δυσανεξίας

Δυσκολεύομαι να χάσω βάρος. Μήπως να κάνω ένα τεστ δυσανεξίας; Αυτή η σκέψη περνάει από το μυαλό πολλών ατόμων που είναι σε διαδικασία απώλειας βάρους και δυσκολεύονται. Θα πάρουμε όμως μια έγκυρη απάντηση κάνοντας ένα από αυτά τα τεστ;
Διαβάστε το