Ψαροκεφτέδες φούρνου

Έχεις δοκιμάσει ποτέ ψαροκεφτέδες; Αν είσαι λάτρης του ψαριού τότε πρέπει σίγουρα να τους δοκιμάσεις, αλλά ακόμα και αν δεν είσαι είμαι σίγουρη ότι με αυτή τη συνταγή θα αλλάξεις γνώμη!
Από:
Επιστημονική ομάδα "ΕυΖην"
Δημοσιεύτηκε στις:
October 4, 2024

Έχεις δοκιμάσει ποτέ ψαροκεφτέδες; Αν είσαι λάτρης του ψαριού τότε πρέπει σίγουρα να τους δοκιμάσεις, αλλά ακόμα και αν δεν είσαι είμαι σίγουρη ότι με αυτή τη συνταγή θα αλλάξεις γνώμη!

Υλικά για 13-15 κεφτέδες:

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο 
  • 8-9 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι & πιπέρι
  • 300 γρ. φιλέτο μπακαλιάρο
  • ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ.γλ. χυμό λεμονιού
  • ¼ ματσάκι δυόσμο
  • 100 γρ. ψωμί ολικής άλεσης

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
  2. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
  3. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι,  το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι.
  4. Προσθέτουμε το θυμάρι, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για 8-10 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσουν.
  5. Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε πολύ μικρά κυβάκια ή τον λιώνουμε στο μούλτι και τον βάζουμε σε ένα μπολ.
  6. Προσθέτουμε στο μπολ το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, τον ψιλοκομμένο δυόσμο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  7. Αλέθουμε το ψωμί και το προσθέτουμε και αυτό στο μπολ μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε.
  8. Πλάθουμε 13-15 κεφτέδες και τους μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά. 

Τα ψάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, ω-3 λιπαρά οξέα (κυρίως τα λιπαρά ψάρια), μέταλλα και βιταμίνες. Επιπλέον η περιεκτικότητα τους σε κορεσμένα λιπαρά είναι χαμηλή, κάτι που τα καθιστά ως μια ιδανική πηγή πρωτεΐνης. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον μιας μερίδας ψαριού την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Διατροφική Ανάλυση ανά ψαροκεφτέ:

  • 126 θερμίδες
  • 9,7 γρ. λιπαρών
  • 5,2 γρ. υδατανθράκων
  • 5,3 γρ. πρωτεϊνών

Καλή όρεξη!

Εβδομαδιαίο newsletter
Κάθε εβδομάδα δημοσιεύουμε ένα νέο άρθρο σχετικά με τη διατροφή! Χρήσιμα tips, νόστιμες συνταγές και επιστημονικά νέα, όλα από την επιστημονική ομάδα του ΕυΖην.

Θέλετε να το παραδίδουμε κατευθείαν στο email σας;

Διαβάστε επίσης

Η σημασία της ενυδάτωσης

Το νερό είναι ίσως το πιο παρεξηγημένο θρεπτικό συστατικό. Είναι απαραίτητο για σχεδόν κάθε λειτουργία του σώματος, και όμως πολλοί από εμάς ξεχνάμε να πίνουμε αρκετό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η σωστή ενυδάτωση δεν είναι πολυτέλεια, αλλά βασική προϋπόθεση για υγεία, ευεξία και καλή φυσική και πνευματική λειτουργία.
Διαβάστε το

Γιατί τρώω αφού δεν πεινάω;

Σου έχει τύχει ποτέ να τρως ενώ ξέρεις ότι δεν πεινάς πραγματικά; Ίσως επειδή ένιωσες άγχος, στενοχώρια, βαρεμάρα ή απλώς ήθελες λίγη «παρηγοριά». Αν ναι, δεν είσαι μόνος/η. Το λεγόμενο συναισθηματικό φαγητό είναι πολύ συχνό φαινόμενο και συχνά δεν έχει να κάνει με το στομάχι, αλλά με το μυαλό.
Διαβάστε το

Σοκολατένια μπάρα ενέργειας χωρίς ψήσιμο

Πόσες φορές είπες “δεν προλαβαίνω να φτιάξω κάτι υγιεινό” και κατέληξες με κάτι πρόχειρο; Been there! Γι' αυτό και αγαπάμε τόσο αυτή τη συνταγή..θρεπτική, πανεύκολη, σοκολατένια και έτοιμη σε μόλις λίγα λεπτά! Αυτές οι σοκολατένιες μπάρες ενέργειας είναι το απόλυτο σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας, ιδανικές για ενέργεια στο γραφείο, το σχολείο καθώς και μετά την προπόνηση. Εσύ ακόμα να τις δοκιμάσεις;
Διαβάστε το