Τάρτα Σοκολάτας με Χουρμάδες

Πλησιάζει το κυριακάτικο τραπέζι και φοβάσαι ότι θα μπεις στον πειρασμό για γλυκό; Σου έχουμε τη λύση! Φτιάξε αυτή την τάρτα σοκολάτας με χουρμάδες και απόλαυσε χωρίς τύψεις. Μη ξεχάσεις να δώσεις τη συνταγή στους καλεσμένους!
Από:
Επιστημονική ομάδα "ΕυΖην"
Δημοσιεύτηκε στις:
April 11, 2025

Πλησιάζει το κυριακάτικο τραπέζι και φοβάσαι ότι θα μπεις στον πειρασμό για γλυκό; Σου έχουμε τη λύση! Φτιάξε αυτή την τάρτα σοκολάτας με χουρμάδες και απόλαυσε χωρίς τύψεις. Μη ξεχάσεις να δώσεις τη συνταγή στους καλεσμένους!

Υλικά για 12 μερίδες (120γρ./μερίδα):

Για τη βάση:

  • 290 γρ. χουρμάδες (μαλακοί, χωρίς κουκούτσι)
  • 97 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 136 γρ. αμύγδαλα ή καρύδια
  • 29 γρ. κακάο άγλυκο
  • 29 γρ. λάδι καρύδας (ή φυστικοβούτυρο)
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη σοκολατένια μους γέμιση:

  • 483 γρ. ώριμο αβοκάντο (περίπου 3 μεγάλα)
  • 193 γρ. χουρμάδες (μουλιασμένοι 10' αν είναι σκληροί)
  • 68 γρ. κακάο άγλυκο
  • 58 γρ. φυτικό γάλα (π.χ. αμυγδάλου)
  • 39 γρ. φυστικοβούτυρο
  • 1 κ.γ. βανίλια (προαιρετικά)
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

 Προετοιμασία βάσης:

  1. Βάλε τη βρώμη και τα αμύγδαλα σε μπλέντερ/μούλτι και άλεσέ τα μέχρι να γίνουν τρίμμα.
  2. Πρόσθεσε τους χουρμάδες, το κακάο, το λάδι καρύδας και το αλάτι.
  3. Χτύπα μέχρι να σχηματιστεί κολλώδης, εύπλαστη ζύμη.
  4. Πίεσε το μείγμα σε ταρτιέρα 32 εκ., καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
    Βάλε τη βάση στο ψυγείο ή κατάψυξη όσο φτιάχνεις τη γέμιση.

Προετοιμασία σοκολατένιας μους:

  1. Πολτοποίησε τα αβοκάντο, τους χουρμάδες, το κακάο, το φυτικό γάλα, το λάδι καρύδας, τη βανίλια και το αλάτι στο μπλέντερ.
  2. Χτύπα μέχρι να γίνει λεία, βελούδινη σοκολατένια κρέμα.

Συναρμολόγηση & ψύξη:

  1. Άπλωσε ομοιόμορφα τη μους πάνω στη βάση.
  2. Βάλε την τάρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή στην κατάψυξη για 1 ώρα για πιο σταθερό αποτέλεσμα.
    Πριν σερβίρεις, διακόσμησε προαιρετικά με νιφάδες καρύδας, ξηρούς καρπούς ή φρέσκα φρούτα.

 Διατροφική Ανάλυση ανά μερίδα:

  • 333 θερμίδες
  • 17,2  γρ. λιπαρών
  • 47,2 γρ. υδατανθράκων
  • 6,8 γρ. πρωτεϊνών

Καλή απόλαυση!

Εβδομαδιαίο newsletter
Κάθε εβδομάδα δημοσιεύουμε ένα νέο άρθρο σχετικά με τη διατροφή! Χρήσιμα tips, νόστιμες συνταγές και επιστημονικά νέα, όλα από την επιστημονική ομάδα του ΕυΖην.

Θέλετε να το παραδίδουμε κατευθείαν στο email σας;

Διαβάστε επίσης

Γιατί τρώμε μαγειρίτσα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής αποτελεί για πολλούς μια βαθιά θρησκευτική και πνευματική πρακτική. Είναι μια περίοδος αποχής όχι μόνο από συγκεκριμένα τρόφιμα, αλλά και από υπερβολές, εγωκεντρικές επιθυμίες και βιασύνη. Η νηστεία μάς προσκαλεί να κάνουμε ένα εσωτερικό “reset”, να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το φαγητό και το σώμα μας, αλλά και να προσεγγίσουμε τη διατροφή μας με περισσότερη συνείδηση και σεβασμό.
Διαβάστε το

Τι να προσέξουμε στο πασχαλινό κυριακάτικο τραπέζι

Η Κυριακή του Πάσχα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το φαγητό, την οικογένεια και την απόλαυση. Το πασχαλινό τραπέζι, πλούσιο και γευστικό, μας προσκαλεί σε γαστρονομικές υπερβολές. Ωστόσο, η απόλαυση δεν χρειάζεται να είναι συνώνυμο της υπερκατανάλωσης. Με απλές στρατηγικές μπορούμε να τιμήσουμε το φαγητό, το σώμα μας και τις ανάγκες του.
Διαβάστε το

Τεστ Δυσανεξίας

Δυσκολεύομαι να χάσω βάρος. Μήπως να κάνω ένα τεστ δυσανεξίας; Αυτή η σκέψη περνάει από το μυαλό πολλών ατόμων που είναι σε διαδικασία απώλειας βάρους και δυσκολεύονται. Θα πάρουμε όμως μια έγκυρη απάντηση κάνοντας ένα από αυτά τα τεστ;
Διαβάστε το