Το Παστίτσιο της Διαιτολόγου

Είσαι λάτρης του παστίτσιου αλλά ψάχνεις μια light εκδοχή του; Σου έχω τη λύση! Πολύ εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για το…παστίτσιο της διαιτολόγου!
Από:
Επιστημονική ομάδα "ΕυΖην"
Δημοσιεύτηκε στις:
April 1, 2025

Είσαι λάτρης του παστίτσιου αλλά ψάχνεις μια light εκδοχή του; Σου έχω τη λύση! Πολύ εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για το…παστίτσιο της διαιτολόγου!

 Υλικά για 10 κομμάτια: 

Για τον κιμά:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κ.γλ. μπαχάρι
  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος άπαχος
  • Αλάτι,πιπέρι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη

Για τη μπεσαμέλ:

  • 2  κ.σ. ελαιόλαδο
  • 6 κ.σ. αλεύρι γ.ό.χ.
  • 1 λίτρο γάλα 1,5%
  • 1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 50 γρ. τυρί light

Για τα σπαγγέτι:

  • 500  γρ. πένες ολικής άλεσης
  • Αλάτι 
  • 100 γρ. τυρί Light

 Εκτέλεση:

Για τον κιμά:

  1. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
  3. Βάζουμε τον κιμά, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, ζάχαρη και σοτάρουμε 1-2 λεπτά για να πάρει χρώμα ο κιμάς.
  4. Προσθέτουμε την ντομάτα και σοτάρουμε. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη μπεσαμέλ:

  1. Σε ένα ποτήρι προσθέτουμε το αλεύρι και το γεμίζουμε με γάλα. Ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός μέχρι να μην έχει καθόλου σβόλους .
  2. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το υπόλοιπο γάλα.
  3. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το περιεχόμενο του ποτηριού, το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
  4. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να πήξει.

Για τα σπαγγέτι:

  1. Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει βάζουμε τα σπαγγέτι. Βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μείον 2 λεπτά.
  2. Αφαιρούμε από τη φωτιά και σουρώνουμε.

Για τη σύνθεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  2. Βάζουμε τα μακαρόνια σε ένα πυρίμαχο σκεύος 25x35 εκ. Προσθέτουμε 100 γρ. από το τυρί και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα.
  3. Προσθέτουμε μια κουτάλα από τη μπεσαμέλ στον κιμά και ανακατεύουμε. Απλώνουμε όλο τον κιμά πάνω από τα μακαρόνια. Φροντίζουμε να καλύψουμε όλα τα μακαρόνια με τον κιμά.
  4. Απλώνουμε όλη τη μπεσαμέλ πάνω από τον κιμά, βάζουμε 50 γρ. τυρί και ψήνουμε για 30-40 λεπτά να πάρει χρώμα.

Αυτή η ελαφριά εκδοχή του παστίτσιου προσφέρει ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας από τον άπαχο κιμά και ασβέστιο από το light τυρί και το γάλα. 

Διατροφική ανάλυση ανά κομμάτι:

  • 451  θερμίδες
  • 17,8  γρ. λιπαρών
  • 41,1  γρ. υδατανθράκων
  • 32,6  γρ. πρωτεϊνών

Καλή όρεξη!

Εβδομαδιαίο newsletter
Κάθε εβδομάδα δημοσιεύουμε ένα νέο άρθρο σχετικά με τη διατροφή! Χρήσιμα tips, νόστιμες συνταγές και επιστημονικά νέα, όλα από την επιστημονική ομάδα του ΕυΖην.

Θέλετε να το παραδίδουμε κατευθείαν στο email σας;

Διαβάστε επίσης

Γιατί τρώμε μαγειρίτσα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής αποτελεί για πολλούς μια βαθιά θρησκευτική και πνευματική πρακτική. Είναι μια περίοδος αποχής όχι μόνο από συγκεκριμένα τρόφιμα, αλλά και από υπερβολές, εγωκεντρικές επιθυμίες και βιασύνη. Η νηστεία μάς προσκαλεί να κάνουμε ένα εσωτερικό “reset”, να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το φαγητό και το σώμα μας, αλλά και να προσεγγίσουμε τη διατροφή μας με περισσότερη συνείδηση και σεβασμό.
Διαβάστε το

Τι να προσέξουμε στο πασχαλινό κυριακάτικο τραπέζι

Η Κυριακή του Πάσχα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το φαγητό, την οικογένεια και την απόλαυση. Το πασχαλινό τραπέζι, πλούσιο και γευστικό, μας προσκαλεί σε γαστρονομικές υπερβολές. Ωστόσο, η απόλαυση δεν χρειάζεται να είναι συνώνυμο της υπερκατανάλωσης. Με απλές στρατηγικές μπορούμε να τιμήσουμε το φαγητό, το σώμα μας και τις ανάγκες του.
Διαβάστε το

Τεστ Δυσανεξίας

Δυσκολεύομαι να χάσω βάρος. Μήπως να κάνω ένα τεστ δυσανεξίας; Αυτή η σκέψη περνάει από το μυαλό πολλών ατόμων που είναι σε διαδικασία απώλειας βάρους και δυσκολεύονται. Θα πάρουμε όμως μια έγκυρη απάντηση κάνοντας ένα από αυτά τα τεστ;
Διαβάστε το