Μελιτζάνες με κιμά

Σου αρέσουν οι παραδοσιακές ελληνικές συνταγές; Αυτές που μαγείρευαν οι μαμάδες μας το καλοκαίρι και μύριζε όλο σπίτι; Ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις κι εσύ να φτιάξεις μια από αυτές, σε πιο light και εύκολη εκδοχή, που μοιάζει με τα κλασικά “παπουτσάκια”.
Από:
Επιστημονική ομάδα "ΕυΖην"
Δημοσιεύτηκε στις:
October 4, 2024

Σου αρέσουν οι παραδοσιακές ελληνικές συνταγές; Αυτές που μαγείρευαν οι μαμάδες μας το καλοκαίρι και μύριζε όλο σπίτι; Ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις κι εσύ να φτιάξεις μια από αυτές, σε πιο light και εύκολη εκδοχή, που μοιάζει με τα κλασικά “παπουτσάκια”.

Υλικά για 9 μερίδες:

  • 2 μεγάλες και χοντρές μελιτζάνες

Υλικά για τη γέμιση του κρέατος :

  • 200-250 γρ. κιμά
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 7-8 κ.σ. σάλτσα ντομάτας
  • Θυμάρι, πάπρικα
  • 1/2 κ.γλ. πιπέρι
  • Αλάτι
  • 200 ml ζεστού νερού’
  • 10 κ.σ. τριμμένο τυρί light 

Εκτέλεση:

  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες με μαχαίρι και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί φούρνου.
  2. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τις μελιτζάνες πριν το ψήσιμο.
  3. Ψήνουμε τις μελιτζάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
  4. Για τον κιμά, σοτάρουμε ελαφρώς τα κρεμμύδια, προσθέστε τον κιμά και μετά το ψιλοκομμένο σκόρδο και την πιπεριά.
  5. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
  6. Μόλις είναι έτοιμες οι μελιτζάνες, τις βγάζουμε από τον φούρνο και προσθέτουμε με ένα κουτάλι τον κιμά, καλύπτοντας την επιφάνεια της μελιτζάνας
  7. Πάνω από τον κιμά προσθέτουμε μια ακόμα φέτα μελιτζάνας και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τον κιμά.
  8. Στο τέλος, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί πάνω από τη τελευταία στρώση κιμά.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.

Η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό που συναντάμε περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες και πρωταγωνιστεί σε πολλές παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, όχι αδίκως, καθώς έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα, οι μελιτζάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. ΕΙδικά οι μελιτζάνες, λόγω του μωβ χρώματος, είναι περισσότερο πλούσιες σε ανθοκυάνες και πολυφαινόλες. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες προλαμβάνουν τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, οι οποίες σύμφωνα με μελέτες σχετίζονται με τη δημιουργία πολλών νοσημάτων.

Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα (1 κομμάτι=100γρ):

  • 146 θερμίδες
  • 6,7 γρ. λιπαρών
  • 14 γρ. υδατανθράκων
  • 9,6 γρ. πρωτεϊνών

Καλή όρεξη!

Εβδομαδιαίο newsletter
Κάθε εβδομάδα δημοσιεύουμε ένα νέο άρθρο σχετικά με τη διατροφή! Χρήσιμα tips, νόστιμες συνταγές και επιστημονικά νέα, όλα από την επιστημονική ομάδα του ΕυΖην.

Θέλετε να το παραδίδουμε κατευθείαν στο email σας;

Διαβάστε επίσης

Παραδοσιακή καρμπονάρα

Μήπως έχεις όρεξη για μακαρονάδα και δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις; Ή μήπως έχεις λιγούρα για καρμπονάρα, αλλά φοβάσαι μην ‘’χαλάσεις’’ την δίαιτα; Κανένα πρόβλημα! Η παραδοσιακή καρμπονάρα είναι εδώ για να ικανοποιήσει την λιγούρα σου χωρίς τύψεις. Γιατί στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής πάντα υπάρχει χώρος για απόλαυση, ειδικά εάν γίνεται συνειδητά. 
Διαβάστε το

Κρητικός ντάκος

Μια ελληνική, καλοκαιρινή και χορταστική σαλάτα που βασίζεται στη μεσογειακή διατροφή, καθώς συνδυάζει καλά λιπαρά, πρωτεΐνη και σύνθετους υδατάνθρακες. Αναφέρομαι φυσικά στη ντακοσαλάτα και πάμε να δούμε με απλά βήματα πως μπορείς να τη φτιάξεις κι εσύ και ποια είναι η θρεπτική της αξία.
Διαβάστε το

Overnight oats bueno

Μήπως ξύπνησες με όρεξη για κάτι γλυκό; Κανένα πρόβλημα! Το overnight oats bueno είναι εδώ για να ικανοποιήσει τη γεύση χωρίς τύψεις! Πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και αντιοξειδωτικά, σε κρατάει χορτάτο για ώρες και σου δίνει την ενέργεια που χρειάζεσαι από το ξεκίνημα της ημέρας. Γιατί... ποιος είπε ότι η υγιεινή διατροφή δεν μπορεί να είναι και απολαυστική;
Διαβάστε το