Επιλεκτικό φαγητό (picky eating)

Είναι το παιδί σου picky eater και ανησυχείς επειδή τρώει επιλεκτικά; Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας γιατί σε αυτό το άρθρο θα σου λύσουμε όλες τις απορίες!
Από:
Επιστημονική ομάδα "ΕυΖην"
Δημοσιεύτηκε στις:
October 4, 2024

Το επιλεκτικό φαγητό (επίσης γνωστό ως picky eating) κατατάσσεται κατά βάση σε ένα φάσμα δυσκολιών σίτισης. Χαρακτηρίζεται από μια απροθυμία να φάει το παιδί οικεία τρόφιμα ή να δοκιμάσει νέα τρόφιμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει χαμηλή διατροφική ποικιλία κατά τη πρώιμη παιδική ηλικία. Συνήθως ξεκινάει στην ηλικία των τριών και εξασθενεί μέχρι τα πέντε έτη του παιδιού. 

Βασικό ρόλο στο πως τα παιδιά θα ανταποκριθούν στις τροφές παίζει η ενδομήτρια έκθεση σε ποικιλία τροφών, ο θηλασμός, η ηλικία, ο τρόπος εισαγωγής στερεών τροφών και κατά πόσο η μητέρα εξέθεσε το παιδί σε νέα τρόφιμα. Ακόμη, μια αιτία που το παιδί μπορεί να γίνει “picky eater” είναι οι δύσκολες διατροφικές προτιμήσεις των γονέων.

Δεν υπάρχει ένας ενιαίος ευρέως αποδεκτός ορισμός της επιλεκτικής διατροφής για αυτό δε μπορούμε να εκτιμήσουμε επακριβώς την επίπτωση και τον επιπολασμό του.

Πώς καταλαβαίνουμε πως το παιδί μας είναι picky eater;

  • Αλλαγή στην ανάπτυξη. Εάν το παιδί σας χάνει βάρος ή δεν μπορεί εύκολα να πάρει βάρος με αποτέλεσμα να πέφτει στις καμπύλες ανάπτυξης. 
  • Όταν οι ώρες τον γευμάτων προκαλούν άγχος.Το παιδί αναστατώνεται, εκνευρίζεται την ώρα του γεύματος. 
  • Άρνηση κατανάλωσης ομάδων τροφίμων όπως λαχανικά ή κρέας. 
  • Γενικότερο άγχος γύρω από το φαγητό. Tο παιδί φοβάται ότι θα βιώσει πόνο στη κοιλιά ή ότι θα πνιγεί ή ακόμη να φοβάται να φάει μπροστά σε άλλους.

Χρήσιμα tips

  1. Ενημερώστε το παιδί σας περίπου 10 με 15 λεπτά πριν από την έναρξη του γεύματος. Βοηθά στο να είναι πιο ήρεμοι κατά τη διάρκεια του γεύματος.
  2. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να τρώνε μαζί με το παιδί τους, προσπαθήστε να κάνετε την ώρα του γεύματος κοινωνική και διασκεδαστική.
  3. Αποφύγετε τους περισπασμούς όπως κινητά τηλέφωνα, παιχνίδια, βιβλία, τηλεόραση ή άλλες οθόνες κατά τη διάρκεια του γεύματος. 
  4. Δώστε τους την ευκαιρία να επιλέξουν αυτοί τα λαχανικά και τα φρούτα για το γεύμα.
  5. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάζει τουλάχιστον μερικές μπουκιές από διαφορετικά τρόφιμα.

Συμπέρασμα 

Εν κατακλείδι, το επιλεκτικό φαγητό ή αλλιώς picky eating στα παιδιά είναι ένα σύνθετο θέμα που απαιτεί κατανόηση και υπομονή κυρίως από τους γονείς. Η ενθάρρυνση των παιδιών να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα με το σωστό τρόπο και σε ένα χαλαρό περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό. Έτσι, θα αποδεχτούν πιο εύκολα να γευτούν νέα τρόφιμα και να έχουν καλύτερη αλληλεπίδραση με το φαγητό. 

Βιβλιογραφία

CDC. (2023, August 31). Picky eaters and what to do. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/foods-and-drinks/picky-eaters.html

Diamantis, D. V., Emmett, P. M., & Taylor, C. M. (2023). Effect of being a persistent picky eater on feeding difficulties in school-aged children. Appetite, 183(106483), 106483. https://doi.org/10.1016/j.appet.2023.106483

Taylor, C. M., & Emmett, P. M. (2019). Picky eating in children: causes and consequences. The Proceedings of the Nutrition Society, 78(02), 161–169. https://doi.org/10.1017/s0029665118002586

Taylor, C. M., Wernimont, S. M., Northstone, K., & Emmett, P. M. (2015). Picky/fussy eating in children: Review of definitions, assessment, prevalence and dietary intakes. Appetite, 95, 349–359. https://doi.org/10.1016/j.appet.2015.07.026

Website, N. H. S. (2023, November 14). Fussy eaters. Nhs.uk. https://www.nhs.uk/conditions/baby/weaning-and-feeding/fussy-eaters/

Εβδομαδιαίο newsletter
Κάθε εβδομάδα δημοσιεύουμε ένα νέο άρθρο σχετικά με τη διατροφή! Χρήσιμα tips, νόστιμες συνταγές και επιστημονικά νέα, όλα από την επιστημονική ομάδα του ΕυΖην.

Θέλετε να το παραδίδουμε κατευθείαν στο email σας;

Διαβάστε επίσης

Γιατί τρώμε μαγειρίτσα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής αποτελεί για πολλούς μια βαθιά θρησκευτική και πνευματική πρακτική. Είναι μια περίοδος αποχής όχι μόνο από συγκεκριμένα τρόφιμα, αλλά και από υπερβολές, εγωκεντρικές επιθυμίες και βιασύνη. Η νηστεία μάς προσκαλεί να κάνουμε ένα εσωτερικό “reset”, να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το φαγητό και το σώμα μας, αλλά και να προσεγγίσουμε τη διατροφή μας με περισσότερη συνείδηση και σεβασμό.
Διαβάστε το

Τι να προσέξουμε στο πασχαλινό κυριακάτικο τραπέζι

Η Κυριακή του Πάσχα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το φαγητό, την οικογένεια και την απόλαυση. Το πασχαλινό τραπέζι, πλούσιο και γευστικό, μας προσκαλεί σε γαστρονομικές υπερβολές. Ωστόσο, η απόλαυση δεν χρειάζεται να είναι συνώνυμο της υπερκατανάλωσης. Με απλές στρατηγικές μπορούμε να τιμήσουμε το φαγητό, το σώμα μας και τις ανάγκες του.
Διαβάστε το

Τεστ Δυσανεξίας

Δυσκολεύομαι να χάσω βάρος. Μήπως να κάνω ένα τεστ δυσανεξίας; Αυτή η σκέψη περνάει από το μυαλό πολλών ατόμων που είναι σε διαδικασία απώλειας βάρους και δυσκολεύονται. Θα πάρουμε όμως μια έγκυρη απάντηση κάνοντας ένα από αυτά τα τεστ;
Διαβάστε το