Τι είναι οι Διατροφικές Διαταραχές;

Οι διατροφικές διαταραχές είναι ψυχικές καταστάσεις που σχετίζονται με συμπεριφορές και στάσεις απέναντι στο φαγητό, το σώμα και την εικόνα του σώματος. Οι πιο συνηθισμένες διαταραχές είναι η ανορεξία, η βουλιμία και η διαταραχή υπερφαγίας. Κάθε μία από αυτές έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία.
Από:
Επιστημονική ομάδα "ΕυΖην"
Δημοσιεύτηκε στις:
April 11, 2025

Οι διατροφικές διαταραχές είναι ψυχικές καταστάσεις που σχετίζονται με συμπεριφορές και στάσεις απέναντι στο φαγητό, το σώμα και την εικόνα του σώματος. Οι πιο συνηθισμένες διαταραχές είναι η ανορεξία, η βουλιμία και η διαταραχή υπερφαγίας. Κάθε μία από αυτές έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία.

  1. Νευρική ανορεξία
    Η ανορεξία είναι μια διαταραχή όπου το άτομο φοβάται υπερβολικά ότι θα πάρει βάρος και βλέπει το σώμα του «παραμορφωμένο». Έτσι, περιορίζει πολύ την ποσότητα φαγητού που καταναλώνει, με αποτέλεσμα να χάνει υπερβολικό βάρος. Συχνά, η ανορεξία συνοδεύεται από άγχος και κατάθλιψη. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως έλλειψη θρεπτικών ουσιών, προβλήματα στην καρδιά και ανισορροπία στις ορμόνες.
  2. Βουλιμία
    Η βουλιμία περιλαμβάνει επεισόδια που το άτομο τρώει πολύ γρήγορα μεγάλες ποσότητες φαγητού και στη συνέχεια προσπαθεί να "καθαρίσει" το σώμα του κάνοντας εμετό ή κάνοντας υπερβολική άσκηση, για να μην πάρει βάρος. Η βουλιμία συνδέεται με συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη.
  3. Διαταραχή Υπερφαγίας
    Η διαταραχή υπερφαγίας είναι όταν το άτομο τρώει πολύ φαγητό σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς όμως να προσπαθεί να το αποβάλει με εμετό ή άσκηση, όπως στην βουλιμία. Τα άτομα που έχουν αυτή τη διαταραχή συνήθως νιώθουν ενοχές ή ντροπή μετά από τέτοια επεισόδια. Η υπερφαγία σχετίζεται με συναισθηματικά προβλήματα και μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό βάρος και προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπάθειες.

Στρατηγικές Αντιμετώπισης των Διατροφικών Διαταραχών

Η αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών απαιτεί έναν συνδυασμό διαφορετικών στρατηγικών, οι οποίες περιλαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη, ιατρική φροντίδα και σωστή διατροφή. Οι διατροφικές διαταραχές δεν αφορούν μόνο τη διατροφή, αλλά συνδέονται συχνά με ψυχολογικά προβλήματα, όπως άγχος, φόβος ή συναισθηματικές δυσκολίες. Για να βοηθηθούν τα άτομα που πλήττονται από αυτές τις καταστάσεις, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουν τα συναισθηματικά και ψυχικά αίτια που κρύβονται πίσω από τις διαταραχές τους. Έτσι, η ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει στο να κατανοήσουν τις ρίζες των προβλημάτων τους και να μάθουν να τα διαχειρίζονται καλύτερα. Παράλληλα, η ιατρική φροντίδα είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της σωματικής τους υγείας. Τέλος, η εκπαίδευση και η καθοδήγηση για σωστές διατροφικές συνήθειες είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς βοηθά τα άτομα να αναπτύξουν έναν υγιή τρόπο ζωής και να ανακτήσουν την ισορροπία τους τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Ψυχολογική Θεραπεία

Η ψυχολογική θεραπεία είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών, καθώς συνήθως οι αιτίες τους σχετίζονται με συναισθηματικά και ψυχολογικά προβλήματα. Μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία είναι η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία (CBT), η οποία βοηθά τα άτομα να αναγνωρίσουν και να αλλάξουν τις αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές που έχουν για το φαγητό και την εικόνα του σώματος τους. Αυτή η θεραπεία βοηθά επίσης στο να μάθουν καλύτερους τρόπους για να διαχειρίζονται το άγχος και τα συναισθήματά τους.

Η διατροφική υποστήριξη από ειδικούς, όπως διαιτολόγοι, είναι επίσης σημαντική. Οι διατροφολόγοι δουλεύουν με τα άτομα για να τους βοηθήσουν να αποκτήσουν υγιεινές και ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, κατανοώντας τις ανάγκες του σώματός τους και μαθαίνοντας πώς να τρώνε σωστά χωρίς υπερβολές ή περιορισμούς.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί και φαρμακευτική θεραπεία για να βοηθήσουν τα άτομα να αντιμετωπίσουν ψυχικά προβλήματα, όπως άγχος ή κατάθλιψη, που συνδέονται με τις διατροφικές διαταραχές. Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για τις διατροφικές διαταραχές, τα αντικαταθλιπτικά και τα φάρμακα για το άγχος μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να διαχειριστούν καλύτερα τα συναισθηματικά τους προβλήματα.

Τέλος, η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους είναι πολύ σημαντική. Η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα μέλη της οικογένειας να καταλάβουν τη διαταραχή και να μάθουν πώς να στηρίξουν το άτομο χωρίς να το κρίνουν ή να το ενθαρρύνουν σε ανθυγιεινές συμπεριφορές. Η κοινωνική υποστήριξη είναι επίσης κρίσιμη, καθώς βοηθά το άτομο να νιώθει αποδεκτό και πως υποστηρίζεται κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης.

Συμπεράσματα

Οι διατροφικές διαταραχές είναι σοβαρές ψυχικές και σωματικές καταστάσεις που επηρεάζουν τη σχέση ενός ατόμου με το φαγητό και την εικόνα του σώματός του. Αυτές οι καταστάσεις απαιτούν μια πλήρη και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστούν, καθώς τα συμπτώματα δεν είναι πάντα εμφανή ή προφανή, με την κατάλληλη βοήθεια και υποστήριξη, τα άτομα που πλήττονται μπορούν να ανακτήσουν τις υγιείς συνήθειες διατροφής τους και να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία.

Η ψυχολογική υποστήριξη, όπως η θεραπεία για την αντιμετώπιση των συναισθηματικών και ψυχολογικών αιτίων πίσω από τις διατροφικές διαταραχές, είναι πολύ σημαντική. Παράλληλα, η καθοδήγηση από ειδικούς στη διατροφή βοηθά τα άτομα να μάθουν πώς να τρέφονται σωστά και να αναπτύξουν υγιείς διατροφικές συνήθειες, χωρίς ακραία περιοριστικά ή υπερβολικά σχήματα διατροφής. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί και φαρμακευτική θεραπεία για την αντιμετώπιση ψυχικών καταστάσεων, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος, που συνοδεύουν τις διατροφικές διαταραχές.

Είναι πολύ σημαντικό η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση να αποτελούν προτεραιότητα, γιατί η ταχεία αναγνώριση των διατροφικών διαταραχών και η έγκαιρη βοήθεια μπορεί να αποτρέψουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία του ατόμου. 

Βιβλιογραφία

  • Fairburn, C. G. (2008). Cognitive behavior therapy and eating disorders. Guilford Press.
  • Treasure, J., & Schmidt, U. (2013). The cognitive behavioral therapy (CBT) approach to eating disorders. Oxford University Press.
  • American Psychiatric Association (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). American Psychiatric Association.
  • Lacey, H. (2011). Understanding Eating Disorders: Conceptual and Ethical Issues in the Treatment of Anorexia and Bulimia Nervosa. John Wiley & Sons.

Εβδομαδιαίο newsletter
Κάθε εβδομάδα δημοσιεύουμε ένα νέο άρθρο σχετικά με τη διατροφή! Χρήσιμα tips, νόστιμες συνταγές και επιστημονικά νέα, όλα από την επιστημονική ομάδα του ΕυΖην.

Θέλετε να το παραδίδουμε κατευθείαν στο email σας;

Διαβάστε επίσης

Overnight oats σοκολάτα φράουλα & berries

Ξυπνάς και το πρωινό σε περιμένει έτοιμο, γλυκό και θρεπτικό! Τα overnight oats με σοκολάτα και φρέσκα berries συνδυάζουν απόλαυση και ενέργεια σε ένα μόνο βαζάκι. Ιδανικά για τις busy μέρες σου, ετοιμάζονται πανεύκολα από το βράδυ και σου χαρίζουν μια δροσιστική, σοκολατένια αρχή με φρουτένια φρεσκάδα. 
Διαβάστε το

Overnight Σοκολάτα φράουλα

Γίνεται το πρωινό μου να είναι και γλυκό; Ναι, γίνεται! Αυτό το φανταστικό oat jar με φράουλες και σοκολάτα είναι ιδανικό για να ξεκινήσεις τη μέρα σου με γεύση και θρέψη. Φτιαγμένο με αγνά υλικά, πλούσιο σε φυτικές ίνες και.. αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις και λίγη σκόνη πρωτεΐνης για έξτρα boost! Το ετοιμάζεις από το βράδυ, το βάζεις στο ψυγείο και το απολαμβάνεις έτοιμο το πρωί. Πανεύκολο, δροσερό και απλά τέλειο! ‍
Διαβάστε το

Πικάντικη μακαρονάδα με χταπόδι

Ποιος είπε ότι το υγιεινό δεν μπορεί να είναι και εκρηκτικά γευστικό; Αυτή η συνταγή είναι το απόλυτο πάντρεμα θαλασσινής γεύσης με spicy ένταση και διατροφική ισορροπία. Αν ψάχνεις για ένα ξεχωριστό πιάτο με άρωμα Μεσογείου και πικάντικη ένταση, αυτή θα σε κερδίσει από την πρώτη μπουκιά!
Διαβάστε το