Τι να προσέξουμε στο πασχαλινό κυριακάτικο τραπέζι

Η Κυριακή του Πάσχα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το φαγητό, την οικογένεια και την απόλαυση. Το πασχαλινό τραπέζι, πλούσιο και γευστικό, μας προσκαλεί σε γαστρονομικές υπερβολές. Ωστόσο, η απόλαυση δεν χρειάζεται να είναι συνώνυμο της υπερκατανάλωσης. Με απλές στρατηγικές μπορούμε να τιμήσουμε το φαγητό, το σώμα μας και τις ανάγκες του.
Από:
Επιστημονική ομάδα "ΕυΖην"
Δημοσιεύτηκε στις:
April 23, 2025

Η Κυριακή του Πάσχα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το φαγητό, την οικογένεια και την απόλαυση. Το πασχαλινό τραπέζι, πλούσιο και γευστικό, μας προσκαλεί σε γαστρονομικές υπερβολές. Ωστόσο, η απόλαυση δεν χρειάζεται να είναι συνώνυμο της υπερκατανάλωσης. Με απλές στρατηγικές μπορούμε να τιμήσουμε το φαγητό, το σώμα μας και τις ανάγκες του.

Η μέθοδος του πιάτου: Ένας απλός οδηγός ισορροπίας

Μια εξαιρετικά πρακτική προσέγγιση για τον έλεγχο της μερίδας και την καλύτερη διατροφική ισορροπία είναι η «μέθοδος του πιάτου». Πρόκειται για έναν απλό οπτικό οδηγό, που μας βοηθά να οργανώσουμε το γεύμα μας χωρίς να μετράμε θερμίδες ή να στερούμαστε αγαπημένα τρόφιμα.

Συγκεκριμένα:
- ½ του πιάτου γεμίζει με λαχανικά – ωμά ή μαγειρεμένα
- ¼ του πιάτου  με πηγή πρωτεΐνης (όπως αρνί, κατσίκι, αυγό ή τυρί)
- ¼ του πιάτου με αμυλούχα τρόφιμα (πατάτες, ψωμί, πίτες ή λίγη μαγειρίτσα)
Με αυτόν τον τρόπο απολαμβάνουμε το πασχαλινό φαγητό με μέτρο και ποικιλία, χωρίς ενοχές.

Άκου το σώμα σου: Το σήμα του κορεσμού

Το να γνωρίζουμε τι βάζουμε στο πιάτο μας είναι μόνο η αρχή. Εξίσου σημαντικό είναι να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας. Το αίσθημα του κορεσμού είναι ένα φυσικό σήμα που μας ενημερώνει ότι έχουμε φάει αρκετά. Συχνά το αγνοούμε, ειδικά σε γιορτινές περιστάσεις γεμάτες ερεθίσματα – γεύσεις, αρώματα, συναισθήματα.

Το αργό φαγητό ως πράξη φροντίδας

Ένα απλό εργαλείο για να έρθουμε πιο κοντά στο σώμα μας είναι το **αργό και συνειδητό φαγητό**. Όταν τρώμε αργά, δίνουμε χρόνο στο στομάχι να στείλει τα σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο. Παράλληλα, παρατηρούμε τη γεύση, την υφή, την ικανοποίηση. Τρώμε λιγότερο, αλλά απολαμβάνουμε περισσότερο.

Απόλαυση με σεβασμό στον εαυτό μας

Ας θυμόμαστε ότι η σχέση μας με το φαγητό δεν είναι μόνο βιολογική, αλλά και συναισθηματική. Το Πάσχα είναι μια ευκαιρία να συνδεθούμε με τους αγαπημένους μας. Αν υπάρξει υπερβολή, δεν χρειάζεται ενοχή. Η ισορροπία στη διατροφή δεν εξαρτάται από ένα γεύμα, αλλά από τις συνολικές μας επιλογές.

Αυτό το Πάσχα, ας γεμίσουμε το πιάτο μας με ισορροπία, ας ακούσουμε τα σήματα του σώματός μας και ας απολαύσουμε κάθε στιγμή με μέτρο και αγάπη.

Νάντια Αναγνωστή
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτη Χαροκόπειου Πανεπιστημίου
Ειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη & την Παχυσαρκία – Ιατρική Αθηνών
Επιστημονική Ομάδα Ευζην

Εβδομαδιαίο newsletter
Κάθε εβδομάδα δημοσιεύουμε ένα νέο άρθρο σχετικά με τη διατροφή! Χρήσιμα tips, νόστιμες συνταγές και επιστημονικά νέα, όλα από την επιστημονική ομάδα του ΕυΖην.

Θέλετε να το παραδίδουμε κατευθείαν στο email σας;

Διαβάστε επίσης

Γιατί τρώμε μαγειρίτσα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής αποτελεί για πολλούς μια βαθιά θρησκευτική και πνευματική πρακτική. Είναι μια περίοδος αποχής όχι μόνο από συγκεκριμένα τρόφιμα, αλλά και από υπερβολές, εγωκεντρικές επιθυμίες και βιασύνη. Η νηστεία μάς προσκαλεί να κάνουμε ένα εσωτερικό “reset”, να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το φαγητό και το σώμα μας, αλλά και να προσεγγίσουμε τη διατροφή μας με περισσότερη συνείδηση και σεβασμό.
Διαβάστε το

Τεστ Δυσανεξίας

Δυσκολεύομαι να χάσω βάρος. Μήπως να κάνω ένα τεστ δυσανεξίας; Αυτή η σκέψη περνάει από το μυαλό πολλών ατόμων που είναι σε διαδικασία απώλειας βάρους και δυσκολεύονται. Θα πάρουμε όμως μια έγκυρη απάντηση κάνοντας ένα από αυτά τα τεστ;
Διαβάστε το

Διατροφή και Ψυχολογία

Η διατροφή διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο όχι μόνο στη σωματική υγεία αλλά και στην ψυχική ευεξία. Πρόσφατες έρευνες έχουν αναδείξει τη σχέση μεταξύ διατροφής και ψυχολογίας, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, τη γνωστική λειτουργία και τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.
Διαβάστε το